Valentijnsdag – Dag Van De Liefde Door De Jaren Heen

Zeggen wij 14 februari, dan zullen velen ‘Valentijnsdag’ roepen. Tegenwoordig staat Valentijnsdag in het teken van de (nog onbeantwoorde) liefde, iemand anoniem laten weten dat je hem of haar leuk vindt, maar ook een cadeautje aan je geliefde geven om deze zo extra in het zonnetje te zetten. De een ziet het misschien als een cliché, de ander als een mooi excuus om de liefde extra te benadrukken. Maar hoe is de dag van de liefde eigenlijk ontstaan? Hier is niet met zekerheid een antwoord op te geven. Wel is zeker dat Valentijnsdag al decennialang wordt gevierd en vele versies en jasjes heeft gekend.

Vroeger
De geschiedenis van Valentijnsdag lijdt ons volgens de meeste bronnen terug tot in de 3e eeuw na Christus. In Rome leefde toen een priester genaamd Valentinus. Hij stond bekend om de goede daden voor zwakkere zoals de zieken, ouderen en armen. Valentinus genas de blinde pleegdochter van de stadhouder van Rome – Asterius. Asterius was hem hier zo dankbaar voor dat hij zich bekeerde tot het Christendom en direct alle christelijke gevangenen zou hebben vrijgelaten. Dit was voor keizer Claudius II aanleiding om Valentinus op 14 februari 270 Valentinus te laten onthoofden. Andere bronnen vertellen dat Valentinus werd onthoofd omdat hij in het geheim jonge stellen liet trouwen, iets wat in die tijd streng werd verboden. Welke versie van de oorsprong van Valentijnsdag ook juist is.. Het ging er in die tijd niet erg liefdevol, maar vooral bloederig aan toe.

Later is Valentinus heilig verklaard door de kerk en zodoende is 14 februari tot feestdag benoemd. Hoewel het in die tijd niet als normaal werd gezien om je liefde te uiten, werd dit op 14 februari gedoogd. Iedereen kon op deze dag zijn geliefde ongestraft verrassen met een blijk van zijn liefde, zoals een brief of cadeautje.

Tegenwoordig
Anno 2019 word je gelukkig al tijden niet meer gestraft voor het uiten van je liefde voor je (aanstaande) vriend, vriendin, man of vrouw. Van kaartjes, tot aan knalrode cadeaus in de kleur van de passie en liefde… Het kan bijna niet te gek! De een kiest voor een weekendje samen weg (tip! neem jullie spullen gemakkelijk mee in een rode trolley), de ander maakt het zich juist thuis liever samen comfortabel. Wil jij jouw Valentijn verrassen? Bij Voordeligproduct.nl vindt je de leukste cadeaus of juist handige producten waarmee je jouw Valentijnsdag thuis of juist buiten de deur laat slagen!

Geen reactie's

Geef een reactie